De wereld voelt al langere tijd onrustig. Dat beginnen we te merken. We voelen ons onveiliger. Mensen lijken het minder met elkaar eens (over alles). Boodschappen worden duurder. Een huis vinden lijkt onmogelijk. En de rijken, die worden steeds rijker. Het systeem. Ons systeem. Is kapot!
Dat onze Westerse welvaart zo niet door kon blijven gaan, daar waren de meeste economen het volgens mij inmiddels wel over eens. Maar hoe lang we nog hebben voordat ‘het’ misgaat? Daar zijn de meningen over verdeeld, variërend van ‘morgen’ tot aan ‘volgend decennium’. De meningen verschillen zelfs over wat ‘het’ is. Een financiële crash? Het verlies van de dollar als wereld reserve munt? Een derde wereldoorlog?
De laatste weken staan voor mij in het teken van een ogenschijnlijke wispelturige Donald Trump. En de laatste dagen zien we een van de grootste crashes in ons financiële systeem ooit. Wat is er aan de hand?
Be First, Be Smarter or Cheat
Wie mij persoonlijk kent weet dat ik graag films kijk en een die me is bijgebleven heet Margin Call (2011). Een film over de start van de financiële crisis in 2008. En iets daarvan resoneerde het laatst bij mij tijdens mijn wandeling: ‘Be First, Be Smarter or Cheat’.
Ik doel hierbij op ‘Be First’.
Ergens is het namelijk best logisch.
Als je weet dat ons het huidige, Westerse wereldmodel op zijn einde loopt omdat China ons op alle vlakken aan het inhalen is. Dan is je beste kans op overleven misschien wel om nu nog - vanuit een positie van kracht - de spreekwoordelijke trekker over te halen.
De dam te doorbreken.
Het geopolitieke speelbord te herdefiniëren.
Misschien is 👉 ‘America First’ dus eigenlijk 👉 ‘Be First’.
Was de lancering van Deepseek de druppel die de emmer doet overlopen?
Het nieuws staat de laatste dagen vol over de Tariffs (lees: importheffingen) van Trump. Maar volgens mij is dat niet het echte verhaal. Dit gaat over COVID. Over China. Over kunstmatige intelligentie. Over Amerika als politieagent van de wereld en de prijs van het hebben van de wereld reserve munt.
Kijk dat zie ik zo (en ik ga hier en daar wat kort door de bocht om het enigszins kort te houden):
Covid toonde hoe kwetsbaar je bent als land als je geen eigen industrie hebt. Je bent afhankelijk van de wil van je handelspartners en logistieke ketens. Strategisch gezien is het in een wereld waarin je minder afhankelijk wilt zijn dus een goed idee om meer industrie/productie capaciteit in je eigen land te hebben. De werkelijkheid is echter dat om allerlei redenen de industrie Amerika juist al decennia lang verlaat. De belangrijkste reden: het hebben van de wereld reserve munt (Exorbitant privilege).
Logisch dus, maar Amerika wil haar industrie terug: (1) omdat het strategisch niet afhankelijk wil zijn en (2) omdat het China - als producerend land - daardoor sterker maakt.De lancering van DeepSeek AI onderstreept China’s snelle vooruitgang op AI-gebied. Zij produceerde een gelijkwaardig model voor een fractie van de kosten. Veel analisten schrokken hier van omdat het onverwacht was. Hierin zie ik twee dingen: (1) China is militair, technologisch zeer capabel en bijna on-par met de Verenigde Staten. Dat wordt gezien als gevaarlijk voor het Westen. (2) Het schijnt ook een lamp op de (over)waardering van de aandelenmarkten in het algemeen en de ‘Magnificent Seven’ in het bijzonder. Als China dit kan voor een fractie van de kosten. Zijn de Amerikaanse techaandelen dat niet veel te duur?
De oplopende rentes tonen dat onze staatsschulden, en die van de Verenigde Staten in het bijzonder, onhoudbaar worden. Kunnen ze dat in de toekomst nog wel betalen?
Maar er is hier misschien ook wel een kans.
China, de grote concurrent is namelijk kwetsbaar.
Stel; je leent wat geld van de bank en je betaalt niet terug, dan heb jij een probleem met bank. Maar als je heel erg veel geld leent en je betaalt niet terug aan de bank, dan … dan heeft de bank een probleem met jou.
Nu heeft China voor ongeveer achthonderd miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit. Als de Verenigde Staten besluiten deze te herwaarderen of niet terug te betalen, dan heeft China - en de rest van de wereld - een groot een probleem.
Dus wat is er denk ik aan de hand. Amerika wil China verzwakken om in de toekomst aan de macht te kunnen blijven. En dat is ze heel veel waard. Misschien wel zoveel dat Amerika bereid is om druk uit te oefenen op al hun bondgenoten en het wereldwijde financiële systeem om zo een nieuwe (handels)deal af te dwingen. Zo een waar wel Amerika van profiteert en China niet.
Eentje uit de categorie: help me, help you. Escaleren om te deëscaleren.
You are with us, or against us
De deal: In ruil voor je steun krijg je veiligheid, dollars en toegang tot de Amerikaanse markt, of je zoekt het zelf maar uit.
Een uiterst roekeloos plan. Maar als het Trump lukt, dan leeft de Dollar voorlopig nog jaren voort. Mislukt het plan, dan komen we waarschijnlijk op het punt waar we toch al op weg naartoe waren: het einde van Amerika als leider van de wereld met alle gevolgen die daarbij komen kijken.
Ondertussen kunnen veel landen nú misschien niet anders dan schikken, maar er is wel degelijk iets permanent aan het veranderen. Soms nemen gedane zaken geen keer en is de verandering permanent. Je kunt immers van maïs wel popcorn maken, maar van popcorn geen maïs.
Hoe ga jij om met een veranderende wereld?
Het nieuws van de dag domineert in grote mate het sentiment op straat. De-globalisering, oorlog, klimaatverandering en nieuwe tech als kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en bitcoin. Hoe ga jij als ondernemer - thuis en op de zaak - om met toenemende verandering en onrust in de wereld?
Iedere ondernemer kan weleens hulp gebruiken
Ik ben iemand die complexe materie begrijpelijk maakt, zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen. Ik luister, stel kritische vragen, ben proactief en deel mijn eigen ervaringen; als ondernemer, directeur, belegger, investeerder, avonturier en als mens.
Als mentor en business coach help ik jaarlijks een aantal ondernemers om persoonlijk en zakelijk hun doelen te bereiken. Ben jij op zoek naar iemand met wie je objectief en onafhankelijk in vertrouwen kunt praten? Ik ben zo iemand voor ondernemers.
🍭 🍔 🍪 Snacks voor onderweg
Hieronder heb ik een aantal interessante 🍪-ies voor je verzameld.
📺 Kijk de explainer video van Ray Dalio over Changing World Order
🎧 Podcast over eerste hulp bij handelsoorlogen
📖 Artikel over De dollar: een exorbitante last?